A2- MAITO?

A1- ja A2-maidossa on kyse maidon beta-kaseiinista. Kaseiinit ovat maidossa esiintyviä proteiineja.
Proteiinit jaetaan edelleen kahteen ryhmään, A1- ja A2-ryhmään, niiden rakenteen perusteella. 
Proteiinityyppi on lehmillä periytyvä ominaisuus, eikä se muutu ruokinnan tai muun seurauksena.


Suomessa tehdyt alkuperäiskarjojen testitulokset viittaavat proteiinityypin A2 olleen alunperin yleisempi mutta jalostus on suosinut A1-tyypin yleistymistä Suomessa. Tällä hetkellä yli puolet suomalaisten alkuperäisrotujen edustajista tuottaa A2-maitoa, ayrshireistä ja holsteineista neljäsosa.

 

Monet ihmiset, joille lehmän maito ei sovi, voivat
juoda vuohen maitoa, joka on aina A2-maitoa. Osa kuluttajista on havainnut, että puhtaasta A2-
maidosta ei aiheudu vatsavaivoja, vaikka niitä esimerkiksi oman tilan tankkimaidosta tai kaupan
maidosta aiheutuisi. Näissä tapauksissa ei ole ollut kyse laktoosi-intoleranssista.


Lehmistä testataan ominaisuus DNA-testillä ja maito lypsetään täysin erikseen. Maidon mausta ja
rakenteesta ei proteiinityyppiä erota, eli maito maistuu tavalliselta.

 


A1- ja A2-maidon välillä olevan yhden aminohapon eron uskotaan vaikuttavan proteiinin kolmiulotteiseen rakenteeseen ja siten sen käyttäytymiseen elimistössä. Tutkimuksissa sivutaan myös laktoosi-intoleranssia ja maitoallergioita, joista useimmat ovat yhteydessä proteiineihin.
Maailmalla tutkimukset ovat luonnollisesti aiheuttaneet suurta hämminkiä ja vastalauseita. Siitä huolimatta A2-maito on jo neljä vuotta ollut kaupan hyllyillä sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa. Etenkin isot meijeriyhtiöt ovat asiantuntijoidensa suulla mitätöineet tutkimustuloksia.
Käännettä on kuitenkin ollut näkyvissä, kun ihmiset, jotka eivät voi juoda A1-maitoa ovat alkaneet käyttää A2-maitoa. Tällä hetkellä se revitään Uudessa-Seelannissa käsistä.


Tutkimukset ovat ristiriitaisia mutta käyttäjäkokemusten perusteella maito käy monelle, joille tavallisesta maidosta tulee oireita. Monet tutkimukset perustuvat alueellisiin ja väestötasolla tehtyihin tilastotutkimuksiin, joissa syy-seuraus-suhteiden arviointi on usein haastavaa.
MaitoKarelian A2-maito on pastöroitua tilalta haettua maitoa, jolle on tehty hellävarainen käsittely, eikä sitä homogenisoida. Maito lypsetään tällä hetkellä Rääkkylän MT Rantaniityssä ja Kiteen Koivikon luomutilalla.

  • Facebook Social Icon

2020 by MaitoKarelia